Verslag PEP dag van 10 april 2014
Balans en Essentie door Albert Kamphuis


Ongeveer 30 van 90 leden van het PEP hebben de weg naar Baarn gevonden.
Albert heeft ons de hele dag weten te boeien met theorie en vooral veel oefeningen rond Essentie en de Gezondheids/ontwikkelingsniveaus van Riso en Hudson.

Margot Rijswijk, onze voorzitter, opent de dag en heet iedereen welkom.
Er zijn mededelingen:
 • Er is een nieuwe secretaris van het PEP: Irmgard van der Vegt uit Harderwijk gaat het stokje van Els overnemen. Heel fijn.
 • Margot kan de combinatie van voorzitter van het PEP niet meer verenigen met haar taken als moeder en haar drukke baan. Wie wil haar opvolgen in de loop van dit jaar? Gaarne bij haar melden.
 • Voortgang IEA Nederland. Binnenkort is er een bijeenkomst in Portugal. Tot nu hebben 23 Enneagram liefhebber zich gemeld.
 • Om het jaar wil het bestuur van IEA Nederland in ons land een seminar organiseren met bekende Enneagram leraren uit de gehele wereld. Zij zijn bereid tegen onkostenvergoeding een seminar te geven. Heb je een idee voor een onderwerp, laat dat dan weten aan Albert.

Zoals gebruikelijk volgt er kort nieuws over de werkgroepen. Overal is nog plek voor nieuwe leden :
 • De intervisie groep Oost Nederland loopt even wat minder. Te vaak moeten leden afzeggen, waardoor de intervisie niet doorgaat.
 • De intervisiegroep in regio Den Haag komt 4 x per jaar bij elkaar op een avond. Casuïstiek bespreken op een leuke en speelse manier. We focussen ons nu op een type en diepen dat uit. Geeft inzicht.
 • De landelijke werkgroep Systemisch en Energetisch werken zit weer in de lift. Veel nieuwe mensen. Nieuwe vorm is bezig gaan met polariteiten die in elk van de typen aanwezig zijn. Leerzaam. Locatie is Harderwijk.
 • Verginia Spier wil in Amsterdam starten maar heeft nog geen geïnteresseerde leden gevonden. Meer info op de Enneagroep bij LinkedIn.

Dan is het woord aan Albert Kamphuis.
Hij memoreert nog eens dat het PEP is opgezet voor en door mensen die veel met het Enneagram werken en van elkaar kunnen leren. Ervaringen ondergaan en delen is de opzet. Halen en brengen. Het is nooit de bedoeling geweest om commerciële winst te behalen via het PEP. Doel is: kwaliteit van werken opkrikken.
Vandaag wil hij met ons aan de slag aangaande het balanceren van Essentie en Ego. Via bewustwording kunnen belemmeringen worden opgeheven = individueren en zelfrealisatie. Een leeg vat worden. Leren waar je zelf staat en kansen vinden en pakken voor nieuwe mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.
De ontwikkelingsniveaus zijn daarin een heel goede leidraad.
Albert is van mening dat juist zelf actief worden belangrijk is. Leer uitzoeken wanneer je ego domineert. Opmerkelijk is dat pijnlichaam pijnlichaam zoekt( bij anderen) en essentie essentie zoekt.

We doen verschillende oefeningen, zoals:

 1. Afstand of nabijheid ervaren met iemand op een stoel die je niet mag. Verandert dat als je weet in welk ontwikkelingsniveau deze persoon (gevangen) zit?
 2. Visualisatie waar ego en essentie zich bevinden in jou mbv. adem en gronden. Ego zit in je gemoed. Waar bevindt zich je essentie? In je hart! Laat die energie in je naar boven komen.
 3. Het ego heeft het goed met je voor. Het wil je helpen door in het geval van moeilijkheden de  regie over te nemen. Hoe voelt het ego? Wat wil hij van je? Laat dat toe.Wat ervaar je? Val je in slaap?
  Voel je je uit balans als je niet in je essentie bent?
  Kun je dat ervaren of herinneren?
  Hoe weet je dat je uit balans bent?
  Hoe zie je dat bij de ander en wat doe je dan?
In essentie zit je energie laag en in je buik.
In ego zit die hoog en in je hoofd en in je stem.
De stem zegt heel veel over een mens.

Na de lunchpauze laat Albert in een schema zien hoe het basisvertrouwen afneemt in de loop van een mensenleven en het ego juist toeneemt.
Hoe kun je dat veranderen?
Door meer aanwezig te zijn (Presence) gaat het Basisvertrouwen omhoog.
Het ego zal daar tegen gaan protesteren. Onderken dat en ga er niet in mee maar herinner je je essentie.
We gaan daarna aan de slag met Object relaties. Het ego-zelf  bestaat alleen in relatie tot iets anders. Er zijn drie fundamentele gevoelens te onderscheiden die type gerelateerd zijn:
Type 3,6 en 9 zijn meer op Hechting gebaseerd.
Type 1,4 en 7 zijn meer op Frustratie gebaseerd.
Type 2, 5 en 8 zijn meer op Afwijzing gebaseerd.
We doen daarmee een oefening om dat te herkennen bij elkaar.

De laatste oefening is de onderhandeling tussen Ego en Essentie zoals Albert die in het seminar in Amsterdam in september 2013 reeds heeft gedemonstreerd.
We gaan daarmee oefenen in drietallen nadat Albert een demo heeft gegeven..
Verbluffend wat die oefening teweeg brengt en hoe sterk helend die kan zijn. Ik werk al veel met deze oefening en heb daar heel goede resultaten mee.

Dan komen we aan het eind van de dag.
We doen weer evaluatief een willekeurig  rondje .
Opmerkingen: enthousiast, geraakt, mooi dat dit zonder oordeel kan plaats vinden, niet geweten dat er nog zoveel lading in mij opgeslagen ligt, heel maken, methodiek wordt ook toegepast bij hypnose.
De voorzitter dankt Albert voor zijn inbreng en geduldige manier van uitleggen van deze mooie materie.

Albert vraagt ons om met ideeën te komen over een mogelijk nieuw onderwerp of over wat je graag aan de orde wilt hebben in het PEP.
Deponeer dat in de ideeënbus op de website.
We genieten nog een tijdje na van deze leerzame dag in de bar onder het genot van een hapje en een drankje.

De volgende PEP dag zal zijn op een vrijdag in november 2014.
Een onderwerp is nog niet bekend. Daar wordt aan gewerkt.
Natuurlijk zijn we dan ook weer te gast in Drakenburg te Baarn.

Jacques van Hees